Wat is consent?

Bij seks is het belangrijk dat er consent is. Seks met consent is seksueel contact met wederzijdse instemming. Er is een duidelijke ‘ja’ vanuit alle partijen. Door vóór seksueel contact consent te checken, weet je zeker dat de ander het ook wil. Bekijk hier hoe je dat doet. 

Consent checken: voor, tijdens en na seksueel contact

Consent betekent letterlijk instemming. Als er wederzijdse instemming is voor seksueel contact, kan je seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomen. Want bij consent hoort ook: stoppen zodra er geen consent is. 

Soms denk je in het moment er niet altijd aan om consent te bespreken. Dit is niet altijd een probleem. Er zijn namelijk verschillende signalen die aangeven dat de ander seksueel contact wil. Verbaal of non-verbaal. Het is dus niet altijd nodig om het letterlijk te bespreken, maar het is wel goed als het kan. 

Twijfel je? Op deze manier kun je om consent vragen. Voor, tijdens én na seksueel contact.

Voor

  • Wil je met mij… ?
  • Mag ik… ?
  • Wat vind jij fijn?

Tijdens

  • Voel je je hier nog steeds goed bij?
  • Wil je hiermee doorgaan?
  • Is dit oké voor jou?

Misverstanden rondom consent

Als er niet goed met consent wordt omgegaan, kan dat leiden tot onveilige en ongewenste situaties. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn. Dit zijn een paar misverstanden rondom consent.

Wat gebeurt er als er geen consent is?

Als er duidelijke signalen zijn dat iemand geen seks wil en je gaat toch door, dan is dat sinds de nieuwe wet strafbaar. Dit is namelijk aanranding of verkrachting. Bewijs dat iemand is gedwongen tot seks is daarvoor niet meer nodig. Bekijk hier wat er veranderd is. En waarom.