Hoe ga je als werknemer om met seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Weet jij wat de normen en grenzen zijn op jouw werk? Wordt er weleens over gesproken? Het kan best moeilijk of eng zijn om dat met collega’s te bespreken. Maar het is wél belangrijk. Zo kunnen we seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomen. En kan iedereen met plezier naar het werk. Je vindt hier hoe jij daar aan kunt bijdragen.
Gesprekstips voor op werk
Hoe begin je het gesprek op werk? En hoe zorg je dat het een fijn gesprek is? Deze tips helpen je daarbij.
Je hoeft niet te wachten op een formeel moment om over seksueel grensoverschrijdend gedrag te praten. Ook op een spontaan moment kun je het onderwerp bespreken. Denk aan een borrel, koffiemoment of wandeling. Vaak is het fijn om dat een-op-een te doen. Begin met een open vraag, zoals ‘Hoe ziet een veilige werkplek er voor jou uit?’.
Daarna kun je er verder op ingaan. Bijvoorbeeld: ‘Wat zijn jouw grenzen op het werk?’ en ‘Is iemand jouw grens weleens overgegaan op werk?’ Merk je dat de ander er op dat moment niet over wil praten? Stel dan voor om er op een later moment nog eens over te praten.
Vind je het belangrijk om er met je hele team over te praten? Jouw werkgever kan je helpen bij het organiseren van een teamgesprek. In zo’n gesprek kunnen er afspraken worden gemaakt over wat wel en niet oké is op jullie werkvloer. Bedenk van tevoren goed waar jouw grenzen liggen. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn en geef voorbeelden. Dat helpt anderen bij het herkennen van jouw grenzen.
Vertelt een collega of leidinggevende een verhaal met daarin seksueel grensoverschrijdend gedrag? Heeft diegene dat niet door? Of wordt dit door deze persoon als iets leuks of grappigs gezien? Probeer diegene er dan op aan te spreken. Gebruik daarbij de ik-vorm. Zo voorkom je dat de ander zich aangevallen voelt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik voel me ongemakkelijk bij wat je vertelt’.
Leg daarna uit waarom het niet oké is. Bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp dat je het als grappig of onschuldig ziet, maar zulke acties kunnen echt schadelijk zijn.’ Het kan ook helpen om open vragen te stellen zoals: ‘Wat vind je er grappig aan?’ of ‘Hoe denk je dat de ander zich voelde?’ Op die manier concludeert de verteller misschien zelf al dat het gedrag niet oké is.
Zoek je extra tips? De web-app ‘Grenzen op het werk’ van Movisie helpt je bij het herkennen en bespreken van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Op deze pagina vind je algemene tips om ook in andere situaties seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken.
Als het toch misgaat
Maak je seksueel grensoverschrijdend gedrag mee op de werkvloer? Of zie je dat het iemand anders overkomt? Dan kun je terecht op de volgende plekken. Bekijk wat jou kan helpen.
De meeste organisaties hebben een vertrouwenspersoon. Die kan je begeleiden, meedenken over een oplossing, doorverwijzen en nazorg bieden. Ook kan de vertrouwenspersoon voor jou in gesprek met andere werknemers of leidinggevende(n).
Bij de Vertrouwenstelefoon van de FNV werken opgeleide, deskundige en gecertificeerde vrijwilligers. Deze vrijwilligers bieden je een luisterend oor en kunnen je informatie en advies. Ook over ander ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals discriminatie, racisme en pesten.
Wat kun je doen als omstander? FNV geeft trainingen voor omstanders van seksueel grensoverschrijdend gedrag op werk. Verspreid over het hele land vinden er maandelijks ongeveer vijftien trainingen plaats. Er is plek voor acht tot vijftien deelnemers.
Als je iets heftigs is overkomen, is de stap naar hulp soms moeilijk. Voor de één is de eerste stap praten over wat je is overkomen, voor de ander kan dat het doen van aangifte zijn. Bij Slachtofferhulp Nederland helpen ze je graag verder met het nemen van een passende vervolgstap en waar je terechtkunt.
Heb je een nare seksuele ervaring meegemaakt? Het maakt niet uit of het lang geleden is. Centrum Seksueel Geweld kan hulp bieden. En als je wilt, zorgen ze ervoor dat er artsen, verpleegkundigen, psychologen, politie of andere hulpverleners worden ingeschakeld.
Heb jij, of iemand in je omgeving, te maken met online grensoverschrijdend gedrag? Of ben jij online andermans grenzen overgegaan? Dan kun je contact opnemen met Helpwanted. Zij bieden praktische hulp en geven persoonlijk advies en tips voor omstanders. Je kunt gratis en anoniem chatten, mailen en bellen.
Hoe steun je een collega?
Heeft een collega last van seksueel grensoverschrijdend gedrag? En zie jij dat? Dan ben je een ‘omstander’. Jouw steun kan jouw collega helpen. Bijvoorbeeld door goed te luisteren en de collega niet de schuld te geven. Op deze pagina vind je tips hoe je iemand in je omgeving steunt. Wil je weten wat je nog meer kan doen als omstander? De FNV geeft trainingen speciaal voor omstanders.