Iedereen moet zich overal veilig kunnen voelen, zonder dat iemand je ongewenst seksueel lastigvalt. Toch komt seksueel grensoverschrijdend gedrag nog vaak voor: op het werk, op straat, tijdens het uitgaan of in de sportschool. Sommige vormen van seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld zijn strafbaar. Dat zijn duidelijke grenzen. Lees meer over de nieuwe Wet Seksuele Misdrijven. Maar er zijn ook grenzen die per situatie of per persoon verschillend zijn.
Bewust van wat je doet en zegt
Wat de een oké vindt, voelt voor een ander soms niet goed. Vaak gaat het ook om ingesleten patronen in hoe we met elkaar omgaan. We zijn bepaalde dingen gewoon gaan vinden, die dat helemaal niet zijn. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van wat je doet en zegt. Zo zorg je dat het leuk blijft voor allebei. Iedereen kan een rol hebben in het verminderen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe doe je dat? Hoe herken je de wensen en grenzen van anderen?
Met elkaar trekken we de grens
Om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, is het belangrijk om na te denken over je eigen gedrag en dat van mensen in je omgeving. En om te bespreken hoe je met elkaar om wilt gaan. Wat is oké? En wat niet? Door erover na te denken en het er met elkaar over te hebben, leer je de grenzen van jezelf en anderen herkennen, begrijpen en respecteren.
Grenzen in het grijze gebied
Het is vaak lastig om te bepalen of gedrag seksueel grensoverschrijdend is. Dit hangt af van verschillende factoren. Denk aan:
- de omgeving of context waarin iets wordt gezegd of gedaan;
- het moment of de manier waarop iets wordt gezegd of gedaan;
- de relatie tussen de betrokken personen;
- persoonlijke grenzen; wat de ene persoon leuk of charmant vindt, is voor de ander misschien wel ongemakkelijk of ongewenst..
Kan je dan beter helemaal geen complimentjes meer geven? En moet je bepaalde situaties ontwijken? Nee hoor. Het gaat erom dat je bedenkt of wat je zegt en doet ook leuk is voor de ander. Dat je luistert naar elkaar en let op hoe de ander reageert.
Voorbeelden uit de praktijk
Respect voor elkaars wensen en grenzen
Vaak gaat het niet om één opmerking of aanraking, maar een opeenstapeling hiervan die leidt tot gevoelens van ongemak, onveiligheid of onzekerheid. Door te reflecteren op hoe we met elkaar omgaan en het hierover te hebben, kunnen we leren van elkaars ervaringen. En krijgen we inzicht in de impact van ons gedrag op een ander. Dit is de eerste stap om bewust en onbewust gedrag te veranderen en ingesleten patronen te doorbreken.
Een attente opmerking maken, flirten of een charmant gebaar maken. Het zijn allemaal dingen die we graag doen en ontvangen en dus ook moeten blijven doen. Het gaat erom dat we dit doen met respect voor elkaars wensen en grenzen, zodat het leuk is voor allebei. Zo zorgen we samen voor een veilige en fijne omgeving.
Wat vinden anderen?
Hoe reflecteer je op je eigen gedrag en dat van mensen in je omgeving? In een samenwerking met een aantal contentpartners, via podcasts en (straat)interviews, zie je hoe zij dat doen. Op hun eigen openhartige manier. Ook zie je hoe de contentpartners het gesprek met elkaar aangaan over dit onderwerp. Bekijk en beluister de fragmenten hieronder.
Podcast 'Wat een week'
In onderstaand fragment hoor en zie je Maxim Hartman en Willem Treur in hun podcast 'Wat een Week' praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. En dan specifiek over dat grijze gebied en hoe lastig dat kan zijn. Ze delen hun eigen ervaringen én vertellen hoe je kunt reflecteren op je eigen gedrag. Bekijk het fragment hieronder.
Koen Weijland en zijn vriendin Carola
Dezelfde opmerking kan de ene keer als leuk compliment voelen en de andere keer als grensoverschrijdend. Waar hangt dat dan van af? Presentator Koen Weijland praat met zijn vriendin Carola over dat grijze gebied. Waar ligt de grens voor haar?
Straatinterview Dumpert
Wat is een leuk compliment? En wanneer gaat iets te ver? Dumpert ging de straat op en vroeg voorbijgangers hoe zij kijken naar seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bekijk de video hieronder.
Podcast BROERS
Sam en Rijk Hofman hebben een podcast waarin ze alles bespreken. In samenwerking met de Rijksoverheid besteedden ze aandacht aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, en tot waar een opmerking en ander gedrag leuk is voor allebei.
BROERS podcast
FCA DAILY
Elke dag nemen de makers van FC Afkicken het laatste voetbalnieuws met je door. In deze fragmenten bespreken ze omgangsvormen en seksueel grensoverschrijdend gedrag, niet alleen in de voetbalwereld maar ook in het dagelijks leven, en laten ze zien hoe je het daar met elkaar over kunt hebben.