Wat houdt de nieuwe Wet seksuele misdrijven in?

Vanaf 1 juli geldt de nieuwe Wet Seksuele Misdrijven. Met deze wet zijn slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag strafrechtelijk beter beschermd. Meer vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, ook online, zijn strafbaar en straffen zijn verhoogd. Voor aanranding en verkrachting hoeft geen sprake meer te zijn van dwang. Ook seksuele intimidatie en sexchatting zijn strafbaar.

Over seks bestaan veel verschillende opvattingen. De één gaat er makkelijker mee om dan de ander. Maar voor iedereen geldt dat seks altijd vrijwillig en gelijkwaardig moet zijn. Iets wat je allebei wilt. Niet omdat een ander zich aan je opdringt. 

De oude wetgeving sloot niet meer aan bij wat we als samenleving acceptabel vinden. Ook is de wereld om ons heen de laatste jaren natuurlijk ook enorm veranderd. Denk aan nieuwe online vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

De nieuwe wet seksuele misdrijven bevestigt de norm die al leeft in onze samenleving. We vonden seksuele misdrijven of intimidatie al niet oké. Ook niet online. En vanaf nu is het ook strafbaar. 

De nieuwe wet uitgelegd

Iedereen verdient het om overal veilig te zijn, of het nu thuis, op straat, op het werk of online is. Dit geldt ook voor seksueel contact. 
Daarom is er sinds 1 juli 2024 een nieuwe wet seksuele misdrijven.
Wat is er veranderd? 

In deze nieuwe wet staat dat seks altijd vrijwillig en gelijkwaardig moet zijn. 
Als je niet zeker weet of iemand seks wil en toch doorgaat, dan is dat nu strafbaar. Het komt namelijk vaak voor dat slachtoffers van verkrachting of aanranding zich niet verzetten maar uit angst juist bevriezen. 
Er is dus geen bewijs meer nodig dat iemand is gedwongen tot seks.

Daarnaast is het verboden om in het openbaar, zowel offline als online, mensen seksueel te intimideren, bijvoorbeeld door ongevraagd mee te lopen en seksuele opmerkingen te maken. Mensen kunnen zich hierdoor onveilig voelen.
De nieuwe wet maakt ook het seksueel benaderen van kinderen strafbaar. Denk hierbij aan online seksueel getinte berichten sturen. 

Bij seksuele intimidatie of misbruik, geeft de wet meer mogelijkheden voor een melding of aangifte bij de politie. Bewijs blijft wel noodzakelijk om te voorkomen dat iemand onterecht wordt veroordeeld. 

Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt? Dan kun je terecht bij de politie het Centrum Seksueel Geweld via 0800 – 0188 of Slachtofferhulp Nederland via 0900-0101.

Wil je meer weten over de wet? Ga dan naar Met elkaar trekken we de grens (.nl). Je ziet nu ook het logo van het ministerie van Justitie & Veiligheid. 

Het uitgangspunt: seks moet gewenst zijn. Offline én online.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de nieuwe wet mensen bang maakt voor seks. Integendeel. Heel simpel gezegd laat de wet zien wat we allemaal vinden: seks moet gewenst zijn. Want dan is er niks aan de hand. Check dus altijd of de ander ook seks wil door op te letten wat de ander verbaal maar ook non-verbaal aangeeft. Twijfel je toch? Vraag dan wat de ander wel en niet wil. Dan weet je het zeker. En dat zorgt voor rust voor jullie allebei. 

Voorbeelden van strafbaar gedrag

We zien een vrouw die een vakantiefoto op haar social media plaatst.

Zodra de foto online staat, komen er nare reacties binnen. 

De vrouw leest de reacties voor en is verbaasd.

VROUW: Ik zou je zo hard doen
Lekkere tieten in die bikini
Check je DM
Wat?!

VOICE OVER: Seksuele intimidatie?
We vonden het al niet oké, vanaf nu is het ook strafbaar. Logisch toch?! 

Je ziet ook het logo van de Rijksoverheid. 

Met de nieuwe wet worden meer vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar. Bekijk hier voorbeelden van strafbaar seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Toch iets naars meegemaakt? Meld het bij de politie en zoek hulp

Gaat het toch mis? En is iemand seksueel geïntimideerd, bedreigd of misbruikt? De nieuwe wet geeft dan meer houvast voor een melding en eventueel ook een aangifte bij de politie. Bewijs blijft natuurlijk noodzakelijk, om te voorkomen dat iemand zomaar onrecht wordt veroordeeld. 

Ook zijn er hulporganisaties, die klaarstaan om je op te vangen en te helpen. Je kunt 24/7 contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188 of de anonieme chat www.chatmetcsg.nl. Of hulp inschakelen via Slachtofferhulp Nederland via 0900-0101.

Ook voor niet-strafbaar seksueel grensoverschrijdend gedrag is er hulp. Want ook dat kan heel heftig zijn. Bekijk hier alle tips en advies

Veelgestelde vragen over de nieuwe wet

Geldt de wet met terugwerkende kracht? Waarom wordt de wet nu pas ingevoerd? En wat betekent de wetswijziging voor mensen? Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de nieuwe Wet seksuele misdrijven.